Η Υγεία των Μαμάδων

Ενθαρρύνουμε τις μαμάδες να κάνουν πράγματα για την υγεία τους , να την βάλουν σε προτεραιότητα και να κάνουν απλά βήματα για να ζήσουν μια ασφαλέστερη και υγιέστερη ζωή.

Το να είσαι μητέρα σημαίνει ότι κάνεις τα πάντα για να φροντίσεις όλους τους άλλους, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φροντίσεις και τον εαυτό σου. Οι μητέρες κάθε ηλικίας μπορούν να λάβουν μέτρα για να ζήσουν μια ασφαλέστερη και υγιέστερη ζωή.

Τρώτε υγιεινά.

Σίγουρα είναι πολλές οι φορές που λέτε στα μέλη της οικογένεια σας ότι πρέπει να τρώνε φρούτα και λαχανικά και να προσέχουν την διατροφή τους, ίσως μάλιστα φροντίζετε η ίδια να έχουν μια σωστή διατροφή. Αυτό είναι μια καλή συμβουλή και για για τον εαυτό σας.

· Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών.
· Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν επίσης τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα άλατα, φυτικές ίνες, και άλλες ουσίες που είναι σημαντικές για την καλή υγεία.
· Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.
· Περιορίστε τη λήψη τροφών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη, αλάτι, λίπος, και το αλκοόλ.

Κινηθείτε περισσότερο

Προσθέστε φυσική δραστηριότητα στη ζωή σας. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.
Υπάρχουν πολλά οφέλη που προσφέρει η σωματική δραστηριότητα . Με την φυσική δραστηριότητα μπορείτε:

· Να ελέγχετε το βάρος σας
· Να μειώστε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
· Να μειώστε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο
· Να μειώστε τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου
· Να ενισχύσετε τα οστά και τους μυς σας
· Να βελτιώσετε την ψυχική υγεία και τη διάθεσή σας
· Να βελτιώσετε την ικανότητά σας να κάνετε τις καθημερινές δραστηριότητες σας, ειδικά αν είστε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας
· Να αυξήστε τις πιθανότητές σας να ζήσετε περισσότερο
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα που χρειάζεστε. Περπατήστε, τρέξτε, χορέψτε, κάντε ποδήλατο, κολύμπι, φτιάξτε τον κήπο σας , ή κάνετε οτιδήποτε άλλο που θα σας βοηθήσει να έχετε τη συνιστώμενη δραστηριότητα που είναι τουλάχιστον 2 ½ ώρες μέτριας σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα.

Κοιμηθείτε καλά.

Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με έναν αριθμό χρόνιων ασθενειών και παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία, και η κατάθλιψη. Το πώς αισθάνεστε και τι δραστηριότητες κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίζεται με το πόσο κοιμηθήκατε το προηγούμενο βράδυ. Για τους ενήλικες χρειάζονται 8 με 9 ώρες ύπνου καθημερινά.

Διαχειριστείτε το άγχος.

Το στρες μπορεί να είναι ευεργετικό, βοηθώντας σας να αναπτύξετε δεξιότητες και να προσαρμοστείτε στις νέες και καμιά φορά απειλητικές καταστάσεις της ζωής σας. Ωστόσο, οι ευεργετικές πτυχές του άγχους υποχωρούν όταν το αυτό είναι αρκετά σοβαρό, τόσο ώστε να φτάσει να συντρίψει την ικανότητά σας να φροντίσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.
Οι καλύτεροι τρόποι για να διαχειριστεί το άγχος είναι μέσα από την αυτοπροστασία και την αυτογνωσία:
· Αποφύγετε τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, θεωρώντας ότι με την χρήση τους χαλαρώνετε
· Βρείτε υποστήριξη
· Αναπτύξτε την κοινωνικότητα σας
· Μείνετε δραστήριοι – βρείτε χόμπι, ασκηθείτε, κάντε ένα περίπατο στην φύση.

Μοιραστείτε το ιατρικό ιστορικό σας.

Καταχωρήστε στον υπολογιστή σας το ιστορικό της υγείας της οικογένειας σας, το οποίο θα  αποτελεί μια γραπτή καταγραφή όλων των ασθενειών μέχρι σήμερα στην οικογένειά σας. Τα μέλη της οικογένειας μοιράζονται τα ίδια γονίδια, τις συμπεριφορές, τον τρόπο ζωής, και το περιβάλλον που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους και να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Το ιστορικό της οικογένειάς σας μπορεί να είναι σημαντικό για τον προσδιορισμό των κινδύνων ,τόσο της δικής σας υγείας , όσο και της υγείας των παιδιών σας.

Μειώστε τους κινδύνους.

Πιθανά προβλήματα που είχατε στην εγκυμοσύνη σας μπορουν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή σας. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν διαβήτη κυήσεως ή υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων καθώς γερνούν.
Μειώστε τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις με αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως  πχ :
Πριν να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη υγεία σας.  Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ίσως έχετε, όπως αρθρίτιδα, διαβήτης, διατροφικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, και σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
Σταματήστε το κάπνισμα.
Κάντε τα απαραίτητα check-ups ανάλογα με την ηλικία που είστε.

Γνωρίστε τον εαυτό σας.

Πολλές γυναίκες έχουν βιώσει την εμπειρία της κατάθλιψης , συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των γυναικών μετά τον τοκετό αλλά και των γυναικών που δεν είναι έγκυος.

Η κατάθλιψη είναι κοινή. Εάν ανησυχείτε για τον τρόπο που νιώθετε, είναι σημαντικό να ενημερώστε το γιατρό σας για τις ανησυχίες σας. Εάν σκέφτεστε να βλάψετε τον εαυτό σας ή γνωρίζετε κάποιον που μπορεί να βλάψει τον εαυτό του, πείτε το σε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει άμεσα.

Μοιραστείτε την αγάπη.

Δείξτε στην οικογένεια σας πως νιώθετε για εκείνη, πόσοι σημαντική είναι για εσάς. Μιλήστε ανοιχτά , ακούστε τι έχουν να πουν και εκείνοι και κυρίως αγαπήστε τον εαυτό σας.