Βρεφικοί κολικοί – Μέρος Β

Οι θεωρίες για τις αιτίες των βρεφικών κολικών περιλαμβάνουν:

 • Ανάπτυξη. Αυτή η θεωρία έχει νόημα, καθώς τα μωρό ξεπερνούν τους βρεφικούς κολικούς  εξίσου γρήγορα όπως τους εμφανίζουν (περίπου σε τέσσερις μήνες).
  Η θεωρία αυτή λέει ότι ο οργανισμός του  βρέφους δεν έχει αναπτυχθεί σωστά και λόγω αυτού του γεγονότος, μετά το τάισμα, η πέψη του φαγητού προκαλεί πόνο.
 • Συναισθηματική. Εδώ η θεωρία αναφέρει ότι η γυναίκες που γίνονται πρώτη φορά μητέρες, κάνουν το άγχος και την ανησυχία τους αισθητά στο νεογέννητο μωρό τους
  Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βρέφη  γυναικών που γίνονται πρώτη φορά μητέρες είναι πιο πιθανό να έχουν κολικούς, ενώ τα βρέφη που οι μητέρες τους  έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους,  δεν εμφανίζουν συχνά κολικούς.
  Αυτή η θεωρία είναι μάλλον αμφιλεγόμενη ωστόσο, οι βρεφικοί κολικοί είναι μια πολύ συχνή πάθηση στα μωρά των εφήβων μητέρων ή των μωρών που έρχονται στον κόσμο από  απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη.
 • Διατροφή και  αλλεργίες. Τα περισσότερα μωρά με κολικούς έχουν συνήθως δυσανεξία στη λακτόζη. Οι βρεφικές τροφές που είναι εμπλουτισμένες με σίδηρο έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα του κολικού. Εάν η δυσανεξία στη λακτόζη συνδέεται με τους κολικούς, οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, το πλήρες γάλα, το γιαούρτι, κλπ.

Πώς να θεραπεύσουμε τους κολικούς
Ακόμη και αν η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα των κολικών.
Υπάρχουν επίσης πολλές καλές και αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.

Βρεφικοί Κολικοί και η αντιμετώπιση τους
Βρεφικοί Κολικοί και η αντιμετώπιση τους

Οι μητέρες της Νοτίου Αφρικής δίνουν στα μωρά τους ένα συγκεκριμένο τύπο τσαγιού που το αναμιγνύουν με το μητρικό γάλα ή το γάλα σε σκόνη.

Μια άλλη καλή φυσική θεραπεία είναι το χαμομήλι, το τζίντζερ και η μέντα.

Αλλαγές του τρόπου ζωής μας που ανακουφίζουν  τα συμπτώματα του κολικού:

 • Μην καπνίζετε γύρω από το βρέφος
 • Χαλαρώστε και να είστε υπομονετικοί.
  Αν το κλάμα του μωρού νιώσετε ότι σας φτάνει στα όρια σας, απομακρυνθείτε λίγο και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ηρεμήσει και να χαλαρώσει.
 • Ζητήστε βοήθεια.
 • Δράστε αμέσως μόλις ακούστε το μωρό σας να κλαίει. Αν το αφήσετε να κλαίει , αυτό θα το στεναχωρήσει και θα το οδηγήσει στο να κλαίει περισσότερο.
 • Προσπαθήστε να έρχεστε σε επαφή με το μωρό σας , όσο το δυνατόν περισσότερο. Κρατήστε το αγκαλιά κατά την διάρκεια της ημέρα – έχει αποδειχθεί ότι η επαφή με το μωρό μειώνει τους κολικούς.
 • Οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και επίσης να περιορίσουν  την πρόσληψη καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών (συγκεκριμένα ποτά τύπου κόλα) και τ η σοκολάτα.
 • Οι θηλάζουσες μαμάδες θα μπορούσαν επίσης να επιχειρήσουν  να αλλάξουν  ή να μεταβάλλουν  την διατροφή τους για να δουν αν οι αλλαγές αυτές έχουν κάποια επίδραση στο βρέφος.
 • Προσπαθήστε να ταΐσετε  το μωρό σας με μικρότερες ποσότητες τροφής, αλλά πιο συχνά. Αν το πεπτικό σύστημα του μωρού είναι δεν είναι σωστά ανεπτυγμένο οι μικρότερες ποσότητες σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορούν να βοηθήσουν.
 • Ελάτε σε επαφή με  άλλες μητέρες που ζουν με το πρόβλημα των κολικών των μωρών τους και  προσπαθούν να βρουν λύσεις και φτιάξτε μια ομάδα υποστήριξης.

Διαβάστε επίσης: Βρεφικοί Κολικοί – Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Μέρος Α