Η ανάπτυξη του μωρού: Τι πρέπει να ξέρετε – Μέρος 1ο

Τα ράφια στα βιβλιοπωλεία είναι γεμάτα με τίτλους  βιβλίων που ισχυρίζονται ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε το μωρό σας πιο έξυπνο, πιο ευτυχισμένο, πιο υγιή, πιο ισχυρό , με καλύτερη συμπεριφορά και ό, τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Η ανάπτυξη του μωρού
Η ανάπτυξη του μωρού

Οι ειδικοί όμως αρχίζουν τώρα να βλέπουν ευρύτερα, και με ολοκληρωμένο τρόπο, την ανάπτυξη του μωρού απο τους πρώτους μήνες της ζωής του. Και έτσι θα πρέπει να κάνετε και εσείς.

Οι θεωρητικοί ψυχολόγοι έχουν αρχίσει να κινούνται μακριά από την εστίαση σε επιμέρους τομείς της ανάπτυξης ενός μωρού, όπως η σωματική ανάπτυξη, η γενετική κληρονομιά, τις γνωστικές δεξιότητες ή το συναισθηματικό δεσμό με τους γονείς, που δίνουν στην καλύτερη περίπτωση μια περιορισμένη άποψη για το πώς τα μωρά αναπτύσσονται. Αντ ‘αυτού, προσπαθούν να συνθέσουν και να ενσωματώσουν όλα τα επιμέρους κομμάτια του πάζλ για μια ολοκληρωμένη εικόνα της βρεφικής ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι διαφωτιστικά και αρχίζουν να προτείνουν νέους τρόπους άσκησης του γονικού ρόλου.

Το πιο σημαντικό μέρος των αποτελεσμάτων είναι ότι το κλειδί για την τόνωση -συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού σας – είναι η δική σας συμπεριφορά δηλαδή αυτό που κάνετε, αυτό που δεν κάνετε, το πώς θα το επιπλήξετε, πως θα το ανταμείψετε και πως θα του δείξετε αγάπη.

Αν ο εγκέφαλος του μωρού είναι σαν τον σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή, τότε, οι γονείς είναι εκείνοι που τοποθετούν το λογισμικό. Όταν έχετε κατανοήσει πως λειτουργεί ο σκληρός δίσκος (ο εγκέφαλος του μωρού σας), θα είστε σε καλύτερη θέση να σχεδιάσετε το λογισμικό (τη δική σας συμπεριφορά) για να επιτύχετε την ευημερία και την ευεξία του μωρού σας.

Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού σας είναι κρίσιμα διότι, τότε μπαίνουν τα θεμέλια του πνευματικού και ψυχολογικού οικοδομήματος που θα καθορίσει την συμπεριφορά του και στην ενηλικίωση.

Κατά το πρώτο έτος μόνο, ο εγκέφαλος του μωρού σας μεγαλώνει εκπληκτικά από τα 400γρ στα 1000γρ. περίπου

Και ενώ η ανάπτυξη και η εξέλιξη του είναι εν μέρει προκαθορισμένη γενετικά , το πώς ακριβώς ο εγκέφαλος αναπτύσσεται εξαρτάται και από τις συναισθηματικές αλληλεπιδράσεις που έχει, γεγονός που περιλαμβάνει και εσάς τους γονείς.

Το 70% της τελικής περιοκτικότητας του DNA προστίθεται μετά την γέννηση του μωρού και αυτό επηρεάζεται άμεσα και εμπλουτίζεται απο τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον και τις κοινωνικές εμπειρίες που έχει.

Η αποτυχία να εμπλουτιστεί με τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και τις κοινωνικές εμπειρίες που χρειάζονται, τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, μπορεί να οδηγήσει σε μια συναισθηματική αναπηρία για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Μιλάμε για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια σχέση με το περιβάλλον που επιτρέπει στο παιδί σας να μεγαλώσει με την ικανότητα να μαθαίνει, να επεξεργάζεται και να κατανοεί τα συναισθήματα με προσαρμοστικότητα, κατανόηση και ευφυΐα. Αυτά είναι οι βασικές δομές της συναισθηματικής επιτυχίας.

Ακολουθούν 4 άρθρα που αφορούν τις παλιές και νέες αντιλήψεις αλλα  και το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού σας.

Διαβάστε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας για τη Ανάπτυξη του μωρού