Η ανάπτυξη του μωρού: Τι πρέπει να ξέρετε – Μέρος 3ο

Το νεογένητο δεν είναι μόνο ύπνο και φαγητό!!!

Είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστο πόσο καλά τα βρέφη μπορούν να κατανοήσουν τον κόσμο αμέσως μετά τη γέννηση τους, αλλά οι νέες θεωρίες αμφισβητούν τις παραδοσιακές αντιλήψεις.

Συναισθηματική Ανάπτυξη
Συναισθηματική Ανάπτυξη

Παλιός τρόπος σκέψης: Μέχρι τώρα, οι ειδικοί στην ανάπτυξη των  βρεφών διαχωρίζουν κάποιο είδος προ-κοινωνικής, προ-γνωστικής και προ –οργανωμένης φάσης της ζωής των βρεφών που εκτεινόταν από τη γέννηση τους έως δύο μηνών.

Έβλεπαν τις ανάγκες των νεογέννητων, κυρίως ως φυσιολογικούς κύκλους μεταξύ, ύπνου-εγρήγορσης, ημέρας-νύχτας και πείνας-κορεσμού – και αποκαλούσαν τον πρώτο μήνα της ζωής τους ακόμα και ως η «φυσιολογική φάση αυτισμού». Βεβαίως, το νεογέννητο έχει συναισθηματικές ανάγκες, αλλά οι ερευνητές θεωρούσαν ότι ήταν μόνο σε σχέση με τα βασικά αισθητήρια όπως η γεύση, αφή, κλπ.

Νέος τρόπος  σκέψης: Υπάρχουν επιστήμονες που αμφισβητούν τη  συμβατική σκέψη σχετικά με την ανάπτυξη ενός βρέφους, υποστηρίζοντας ότι τα μωρά έρχονται σε αυτό τον κόσμο ως κοινωνικά όντα. Σε πειράματα που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί ότι τα νεογνά  αναζητούν ενεργά ερεθίσματα, έχουν διαφορετικές προτιμήσεις και από τη γέννησή τους, έχουν την τάση να σχηματίζουν υποθέσεις σχετικά με το τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους.

Οι προτιμήσεις τους είναι συναισθηματικές. Στην πραγματικότητα, οι γονείς δεν είναι σε θέση να καθορίσουν τους φυσιολογικούς κύκλους του μωρού όπως αυτόν του ύπνου χωρίς τη βοήθεια συναισθηματικών δραστηριοτήτων, όπως κουνώντας το μωρό, αγγίζοντας το, μιλώντας και τραγουδώντας του .

Με τη σειρά τους, αυτές οι αλληλεπιδράσεις διεγείρουν τον εγκέφαλο του παιδιού ώστε να κάνει τις κατάλληλες συνδέσεις που χρειάζεται μέσω των νευρών, προκειμένου να επεξεργαστούν την αισθητική πληροφορία που τους παρέχεται.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: «Δώστε προσοχή στο ιδιαίτερο βιολογικό και διαλογικό ύφος του μωρού. Θα πρέπει παρατηρήσετε την προσωπικότητα του μωρού σας από την γέννηση του. Στη συνέχεια, μπορείτε να του παρουσιάσετε “σκοπίμως” ένα κόσμο που να μεγιστοποιεί την απόλαυση του και ελαχιστοποιεί τις απογοητεύσεις του.

Αυτή είναι επίσης η περίοδος που μπορείτε να μάθετε  στο μωρό σας πώς να ελέγχει τα συναισθήματά του, για παράδειγμα, προσφέροντας σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο μωρό κάποιους καθησυχαστικούς ήχους ή λικνίζοντας για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει.

Διαβάστε το τέταρτο μέρος του αφιερώματος μας για τη Ανάπτυξη του μωρού