Σπιτικές Βρεφικές Τροφές

Σπιτικές Βρεφικές Τροφές: Είναι η σωστή διαδικασία για σας;

Όταν φτάσει ο καιρός για να αρχίσετε να ταΐζετε το μωρό σας στερεές τροφές, είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτείτε τι τρόφιμα θα δώσετε στο παιδί σας. Υπάρχουν πολλές υγιείς προκατασκευασμένες επιλογές συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών παιδικών τροφών. Αλλά το  σπιτικό φαγητό του μωρού είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους γονείς που θέλουν να ξέρουν ακριβώς τι πηγαίνει στο στόμα του μωρού τους – και για να το φτιάξετε μπορεί να  είναι πιο εύκολο απ’όσο νομίζετε.

Σπιτικές Βρεφικές Τροφές
Σπιτικές Βρεφικές Τροφές

Σπιτικές Βρεφικές Τροφές: Πλεονεκτήματα όταν τις φτιάχνετε μόνοι σας.

Οι γονείς που προτιμούν τις σπιτικές τροφές για το μωρό τους έχουν πολλούς λόγους για την επιλογή τους.

Ξέρουν ακριβώς τι ταΐζουν το μωρό τους.

Είναι πιο οικονομική από την αγορά προ-συσκευασμένων  τροφίμων (αν και μερικοί γονείς λένε ότι αυτό δεν ισχύει πάντα.)

Μπορούν να επιλέξουν τα δικά τους φρούτα,  λαχανικά και άλλα τρόφιμα για να φτιάξουν πουρέ, αντί να βασίζονται στις γεύσεις που επιλέγονται από τους κατασκευαστές των προ-συσκευασμένων τροφίμων. Δεν πρόκειται να βρείτε πεπόνια ή αβοκάντο στο τμήμα των παιδικών τροφών των σούπερ μάρκετ.

Με αυτόν τον τρόπο το μωρό συνηθίσει να τρώει το ίδιο φαγητό με την υπόλοιπη οικογένεια – μόνο που το δικό του είναι σε μορφή πουρέ.

Πολλά προκατασκευασμένα τρόφιμα μαγειρεύονται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για  να σκοτωθούν με αυτό το τρόπο τα βακτήρια ώστε να μπορούν τα τρόφιμα να αποθηκευτούν  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, την ίδια στιγμή όμως , σε αυτές τις θερμοκρασίες σκοτώνονται πολλές από τις βιταμίνες , τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση του φαγητού

Φτιάχνοντας Βρεφικές Τροφές: Μειονεκτήματα

Μερικοί γονείς που έχουν δοκιμάσει να ετοιμάσουν τις βρεφικές τροφές οι ίδιοι και έχουν  παραιτηθεί τονίζουν ότι τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα για να φτιάξει κάποιος τις παιδικές τροφές στο σπίτι είναι τα ακόλουθα:

Χρόνος. Χρειάζεται  αρκετός  χρόνος για να προετοιμάσουν και να μαγειρέψουν πολλές μικρές μερίδες σπιτικού φαγητού για το μωρό. Είναι πολύ πιο γρήγορα να πάρουν τις προ -συσκευασμένες μερίδες.

Ευκολία. Η προ – συσκευασμένες  παιδικές τροφές έρχονται σε μετρημένες ποσότητες και είναι έτοιμες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του μωρού. Έτοιμες για σερβίρισμα.

Αποθήκευση. Οι σπιτικές παιδικές τροφές μπορούν να χαλάσουν πιο γρήγορα από τις προ – συσκευασμένες, επίσης απαιτούν ψύξη, η οποία μπορεί να πάρει αρκετό χώρο στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας, ειδικά αν μαγειρεύετε  πολλές μερίδες για να τις έχετε έτοιμες αργότερα. Οι προ – συσκευασμένες  παιδικές τροφές δεν χρειάζονται διατήρηση στο ψυγείο μέχρι να ανοίξουν.

Φτιάχνοντας Βρεφικές Τροφές:  Τι θα χρειαστείτε

Αν αποφασίσετε να φτιάξετε  μόνοι  σας το φαγητό για το  μωρό σας, δεν είναι και τόσο δύσκολο, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μύλο των τροφίμων και ένας τρόπος για να μαγειρεύετε τα τρόφιμα στον ατμό. (Εάν και χρειάζεται περισσότερος χρόνος να φτιάξετε το φαγητό του μωρού σας, το μαγείρεμα στον ατμό είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε τα τρόφιμα, επειδή έτσι διατηρούνται τα θρεπτικά τους συστατικά.)

Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά για να μαγειρέψετε παιδικές τροφές, από προϊόντα  που συνδυάζουν ατμό, ανάμειξη, θέρμανση και απόψυξη έως απλοί επεξεργαστές παιδικών  τροφών όπως οι μύλοι. Εσείς όμως δεν χρειάζεται να αγοράσετε κάποιο από αυτά τα προϊόντα. Ο δικός σας επεξεργαστής τροφίμων θα λειτουργήσει εξίσου καλά και για το μαγείρεμα των παιδικών τροφών.

Επίσης υπάρχουν πολλά δημοφιλή βιβλία που προσφέρουν εκατοντάδες συνταγές για πουρέ και παιδικές τροφές, αυτά τα βιβλία μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε νέες ιδέες για μαγειρέψετε φαγητά στο μωρό σας και να σας ενημερώσουν ποια είναι τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα γεύματα του μωρού. Όπως όμως και με τα προϊόντα κατασκευής τροφίμων, έτσι και με τις συνταγές, δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε βιβλία για να φτιάξετε το φαγητό του μωρού σας. Αρκεί να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο του.

Τέλος  Εφ ‘όσον τρώτε και εσείς υγιεινά, μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας μια τροποποιημένη εκδοχή του τι τρώτε εσείς, φυσικά σε μορφή πουρέ.