Βρεφική Ανάπτυξη – Οι πρώτοι 11 μήνες

12 τρόποι για να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει και να ωριμάσει τους πρώτους 11 μήνες της ζωής του.

Ο πρώτος μήνας

Περάστε χρόνο με το μωρό σας, από κοντά. Γιατί; Βλέπει καλύτερα τώρα που τα πράγματα είναι μόλις 20 έως 40 εκατοστά μακριά. Καθώς τα μάτια του αναπτύσσονται  θα του αρέσει να εστιάζει σε πρόσωπα. Έτσι, όταν δεν κοιμάται, κρατήστε το πρόσωπό σας κοντά στο πρόσωπο του και την ίδια στιγμή νιώστε ελεύθεροι να απομακρυνθείτε

Βρεφική Ανάπτυξη
Βρεφική Ανάπτυξη

Δύο μηνών

Βοηθήστε το μωρό σας να αναπτύξει καλύτερες κινήσεις των χεριών του και της εικόνας γύρω του χτυπώντας παλαμάκια με τα χέρια του και τραγουδώντας τραγούδια. Με την πάροδο του χρόνου θα προσπαθήσει να μιμηθεί  τις κινήσεις σας και τη φωνή σας, αναπτύσσοντας με αυτό τον τρόπο τον  συντονισμό χεριού-ματιού και της γλώσσας του. Αργότερα, το μωρό θα ξεκινήσει να αντιγράφει τις εκφράσεις σας.  Έτσι, προσπαθήστε να κρατάτε  κοντά το μωρό σας και κάντε του γκριμάτσες όπως για παράδειγμα βγάζοντας έξω τη γλώσσα σας, ανοίγοντας το στόμα σας, ή χαμογελάστε του. Στους επόμενους μήνες, θα αρχίσει να σας μιμείται!

Τριών Μηνών

Το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να παίζει με τα χέρια του και να μπορεί πλέον να πιάνει πράγματα. Ενθαρρύνετε τον συντονισμό των χεριών και των ματιών του, κρατώντας πολύχρωμες κουδουνίστρες και παιχνίδια που θα του δώσετε να πιάσει. Επίσης είναι ο καιρός που απολαμβάνει να σηκώνει το κεφάλι του, ενθαρρύνεται την άρση του κεφαλιού του τοποθετώντας το με την κοιλιά προς τα κάτω και παίζοντας σε αυτή τη στάση μαζί του. Μπορείτε να τοποθετήσετε ασφαλείς καθρέφτες για να μπορεί να κοιτάξει μέσα και θα το εμπνεύσει να σηκώσει το κεφάλι του ακόμα ψηλότερα για να δει το γλυκό προσωπάκι που το κοιτάει.

Τεσσάρων Μηνών

Κοινωνικές , μηχανικές και γλωσσικές δεξιότητες ανθούν τώρα. Το μωρό θα δείξει τα συναισθήματα του φλυαρώντας  χαρούμενο όταν ένα φωτεινό παιχνίδι εμφανίζεται, ή ρουθουνίζοντας και να κλαίγοντας θυμωμένα όταν κάποιος του το πάρει. Και μάντεψε – το μωρό σας αρχίζει να γαργαλιέται! Το αντανακλαστικό γαργάλημα αναπτύσσεται περίπου  την δέκατη τέταρτη εβδομάδα.

Πέντε Μηνών

Τα μάτια και τα αυτιά του μωρού αρχίζουν να λειτουργούν ακριβώς όπως τα δικά σας. Επίσης αρχίζει να φλυαρεί περισσότερο. Προσπαθήστε να του μιλάτε όσο περισσότερο μπορείτε και να επαναλαμβάνετε διάφορα σύμφωνα ώστε να το βοηθήσετε να μάθει να επικοινωνεί. Επαναλάβετε αυτά που του λέτε και να ενθαρρύνετε  το μωρό όταν προσπαθεί να σας μιμηθεί. Αρχίστε να διαβάζετε από  βιβλία, επισημαίνοντας αντικείμενα καθώς λέτε την ονομασία τους.

Έξι Μήνες

Σύντομα το μωρό θα μάθει να κάθεται και να κινείτε γύρω του. Τοποθετήστε το να κινείται με την κοιλιά του και έπειτα βάλτε του ένα παιχνίδι στο πάτωμα και ενθαρρύνετε το  να φτάσει σε αυτό. Επειδή τα μωρά σε αυτή την ηλικία τοποθετούν τα πάντα στο στόμα τους, σιγουρευτείτε ότι τα παιχνίδια του είναι μεγαλύτερα από το εσωτερικό σωλήνα ενός χαρτιού τουαλέτας.

Επτά μηνών.

Η δεξιότητα των  χεριών του μωρού σας θα  αναπτυχθεί περαιτέρω  – και η κατανόηση της χειρολαβής τους θα αναπτυχθεί εντός των προσεχών μηνών. Τονώστε τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και προσπαθήστε να τις συντονίσετε  δίνοντας στο μωρό να πιάσει  μικρά και, ασφαλή αντικείμενα. Πλαστικά κουτάλια ή μικρά ποτήρια λειτουργούν καλά. Ή μπορείτε να κάθεστε έξω στον κήπο ή σε κάποιο πάρκο και να αφήνετε το μωρό σας να πιάσει το χορτάρι. Κατά την πρώτη του επαφή με αυτό  θα αρπάξει χούφτες, αλλά στη συνέχεια θα γοητευτεί προσπαθώντας να κόψει το χορτάρι σε μικρές λεπίδες.

Οκτώ μηνών

Είναι η ώρα να τονωθούν στο μωρό η αίσθηση της χρήσης χώρου και  των λέξεων. Πρώτον, προσπαθήστε να του δώσετε  παιχνίδια μωρών που χωράει το ένα μέσα σε ένα άλλο, τουβλάκια . Ή ρωτήστε το μωρό, “Πού είναι η μύτη σου;” και επισημαίνεται εκείνη τη στιγμή τη μύτη του. Μετά μπορείτε να επαναλάβετε το παιχνίδι, προσθέτοντας μέρη του σώματος , αυτός είναι ένας τρόπος  που διδάσκει το μωρό το νόημα των λέξεων.

Εννέα μηνών

Το μωρό μπορεί να γοητευτεί με αντικείμενα που ανοιγοκλείνουν  και τον τρόπο που αυτά λειτουργούν. Παρακολουθήστε όπως το ίδιο το μωρό διασκεδάζει  για παράδειγμα, με τα βιβλία που έχουν δύσκαμπτες σελίδες από χαρτόνι, πόρτες γραφείων, κιβώτια με χερούλια, ή τα παιχνίδια ανοίγουν κάνοντας κάποιο θόρυβο.  Μπορεί να ανοίξει και να κλείσει ένα παράθυρο ή μια πόρτα δεκάδες φορές – αυτός είναι ο τρόπος που αναπτύσσει τον συντονισμό του χεριού και του ματιού του.

Δέκα Μηνών

Στο μωρό μπορεί να αρέσει πάρα πολύ να βρίσκει πράγματα που είναι κρυμμένα. Μπορείτε να παίξετε μαζί του ένα παιχνίδι που να το ρωτάτε «ΠΟΥ ΠΗΓΕ;» βοηθώντας το με αυτόν τον τρόπο να αναπτύξει λεπτές κινητικές δεξιότητες και την έννοια της μονιμότητας του αντικειμένου – ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν μακριά, όταν δεν μπορούν να τα δουν. Κρύψτε ένα παιχνίδι με έντονα χρώματα κάτω από ένα μαντίλι ή κάτω από την άμμο σε ένα κουτί με άμμο και στη συνέχεια, βάλτε το χέρι του μέσα στο κουτί ή κάτω από το μαντήλι βοηθώντας το έτσι να αποκαλύψει το αντικείμενο. Σύντομα θα μπορεί να το βρει χωρίς βοήθεια

Έντεκα μηνών

Δεν σταματάμε να εργαζόμαστε πάνω στις γλωσσικές δεξιότητες  παίζοντας με το μωρό μας πολλά παιχνίδια και λέγοντας πολλά τραγούδια. Οι γλωσσικές δεξιότητες αναπτύσσονται μέσα από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση – όχι μέσω DVDs  για μωρά ή την τηλεόραση – έτσι μιλάτε στο μωρό σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Ρωτήστε το μωρό σας διάφορες ερωτήσεις, όπως τι κάνεις; Πεινάς; , ενθαρρύνεται το να κάνει και εκείνο ερωτήσεις, και προσπαθήστε να χρησιμοποιείται «θεατρικές» χειρονομίες και ήχους. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μαθαίνει και την γλώσσα του σώματος.

Η Ανάπτυξη του μωρού σας

Μερικά μωρά μιλούν νωρίς. Άλλα μπουσουλάνε μήνες πριν από τους συνομηλίκους τους. Όλα τα μωρά ωριμάζουν με το δικό τους ρυθμό. Η διαφορετική αυτή βρεφική ανάπτυξη σπάνια σηματοδοτεί οτι κάτι δεν πάει καλά με το μωρό. Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, ρωτήστε τον παιδίατρό σας. Συνήθως είναι φυσιολογικές διαφορές μεταξύ των παιδιών. Οπότε χαλαρώστε και απολαύστε το ταξίδι του μωρού σας.