Βρεφικοί Κολικοί – Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Μέρος Α

Οι βρεφικοί κολικοί είναι μια κατάσταση όπου ένα κατά τα άλλα υγιές μωρό κλαίει (ή μάλλον ξεφωνίζει) για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα προφανή λόγο.

Βρεφικοί κολικοί
Βρεφικοί κολικοί

Τα πρώτα σημάδια αυτής της οδυνηρής  κατάστασης  θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο εβδομάδων, και θα τελειώσουν (σχεδόν ως εκ θαύματος) στην ηλικία των τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, μπορεί να διαρκέσουν και για 12 μήνες, πράγματα που φέρνει σε απελπιστική κατάσταση το παιδί και τους γονείς.

Το κλάμα του μωρού που έχει κολικούς συνήθως εντείνεται ή επιδεινώνεται  μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, η οποία είναι συνήθως νωρίς το απόγευμα (περίπου 4 ή 5 η ώρα).

Οι κολικοί δεν είναι μια ασθένεια, ούτε θεωρείται ως μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί, αλλά το επίμονο κλάμα του αθώου βρέφους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως οι εξής:

  • Θερμά επεισόδια μεταξύ απελπισμένων και εξαντλημένων γονέων , οι οποίοι στερούνται τον ύπνο, πράγμα που τους κάνει να μην έχουν καθαρή σκέψη.
  • Αδυναμία θηλασμού λόγω άγχους και εξάντλησης
  • Σύνδρομο ανατάραξης του μωρού, όπου οι γονείς δεν είναι σε θέση να χειριστούν  τις κραυγές του βρέφους που συχνά διαρκούν για πολλές ώρες κάθε φορά.
  • Κατάθλιψη  μετά τον τοκετό
  • Οι κολικοί μπορούν να οδηγήσουν σε  Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών όπου το συνεχές κλάμα οδηγεί σε εξάντληση του βρέφους ή το απελπισμένο μωρό γυρίζει και πλακώνει το στομάχι του.

Πιθανές αιτίες των κολικών

Συναρπάζουν και προβληματίζουν την ιατρική κοινότητα τα αίτια και η πολυπλοκότητα των κολικών.
Δυστυχώς, οι περισσότερες από τις αιτίες για τους κολικούς είναι απλές εικασίες και δεν υπάρχει ενιαία (αποδεδειγμένα) αιτία για την κατάσταση.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου για τους βρεφικούς κολικούς εδώ : Βρεφικοί κολικοί – Μέρος Β