Οφέλη Μητρικού Θηλασμού

Η απόφαση για μια μητέρα να θηλάσει είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Είναι επίσης μια απόφαση για την οποία μπορεί να δεχθεί πολύ ισχυρές απόψεις από τους φίλους και την οικογένεια της.

Οφέλη Μητρικού Θηλασμού
Οφέλη Μητρικού Θηλασμού

Πολλές ιατρικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) και το Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, συνιστούν τον θηλασμό, αλλά η απόφαση για τον αν θα θηλάσει ή όχι αφορά μόνο την μητέρα.

Ενημερωθείτε για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και αν τελικά αποφασίσετε να το κάνετε μπορείτε να πάρετε  αρκετές πληροφορίες για να ξεκινήσετε με σιγουριά.

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό;

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη. Έχει τον ιδανικό συνδυασμό βιταμινών, πρωτεϊνών και λίπους – ό, τι το μωρό σας χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Και όλα αυτά παρέχονται σε μορφή πιο εύπεπτη από τα παρασκευάσματα για βρέφη. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που βοηθούν το μωρό σας να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια, επίσης μειώνει τον κίνδυνο να αποκτήσει άσθμα ή αλλεργίες.

Τα μωρά που για τους πρώτους έξι μήνες θηλάζουν αποκλειστικά, χωρίς να παίρνουν τυποποιημένο γάλα, παρουσιάζουν λιγότερες μολύνσεις αυτιών, ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και διάρροια. Έχουν επίσης λιγότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο γιατρό.

Ορισμένες μελέτες  έχουν συνδέσει τον θηλασμό με υψηλότερες βαθμολογίες IQ στη μετέπειτα παιδική ηλικία.

Η φυσική επαφή του δέρματος σας με του μωρού σας, καθώς επίσης και η επαφή που έχουν τα βλέμματα σας, βοηθούν στην σύνδεση σας με το μωρό σας αλλά και εκείνο να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Βρέφη που θηλάζουν είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν τη σωστή ποσότητα του βάρους καθώς μεγαλώνουν αντί να γίνουν υπέρβαρα παιδιά.

Έρευνες αναφέρουν ότι ο θηλασμός παίζει ρόλο στην πρόληψη του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών. Τέλος λέγεται πως ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη, της παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτά.

Υπάρχουν οφέλη για την μητέρα από τον θηλασμό;
Ο θηλασμός καίει επιπλέον θερμίδες, έτσι ώστε  μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε το βάρος της εγκυμοσύνης πιο γρήγορα.

Απελευθερώνει την ορμόνης ωκυτοκίνης, που βοηθά τη μήτρα σας να επανέλθει στο προ-εγκυμοσύνης μέγεθός της και μπορεί να μειώσει την αιμορραγία της μήτρας μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Επίσης σας εξοικονομεί χρόνο και χρήμα μιας και δεν χρειάζεται να αγοράσετε συσκευασμένο γάλα, να το μετράτε κάθε φορά που θα πρέπει να ταΐσετε το μωρό σας, να αποστειρώνετε θηλές και μπιμπερό.

Η απόφαση να θηλάσετε σας παρέχει χρόνο για να χαλαρώσετε ήσυχα με το μωρό μας , ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνει τον δεσμό σας μαζί του.

Θα έχω αρκετό γάλα για να θηλάσω;

Τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, το στήθος σας παράγει ένα ιδανικό «πρωτόγαλα». Το πρωτόγαλα είναι παχύ, κιτρινωπό, και ελάχιστο – αλλά καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας. Το πρωτόγαλα βοηθά το πεπτικό σύστημα ενός νεογέννητου να ανατηχθεί και να προετοιμαστεί για να χωνέψει το μητρικό γάλα.

Τα περισσότερα μωρά χάνουν ένα μικρό μέρος του βάρους τους τις πρώτες τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη γέννηση. Αυτό δεν έχει σχέση με το θηλασμό. Υπάρχει μια φυσική αντίδραση μεταξύ των αναγκών σίτισης του μωρού σας και την παραγωγή γάλακτος σας. Καθώς το μωρό σας χρειάζεται περισσότερο γάλα, το στήθος σας ανταποκρίνεται με το να παραγάγει περισσότερο γάλα. Οι ειδικοί συστήνουν αποκλειστικό θηλασμό (χωρίς κανένα άλλο τύπο γάλακτος, χυμό ή νερό) για έξι μήνες. Μόλις αρχίσετε να συμπληρώνετε την διατροφή του μωρού σας με γάλα σε σκόνη, η παραγωγή δικού σας γάλακτος μπορεί να μειωθεί.

Ακόμα κι αν μια μητέρα θηλάσει λιγότερο από έξι μήνες που συνιστούν οι παιδίατροι, είναι καλύτερα από ό, τι καθόλου. Μπορείτε να προσθέσετε στερεά τροφή μετά από έξι μήνες θηλασμό, αλλά και να συνεχίσετε να θηλάζετε, αν θέλετε να συνεχίζετε να παράγετε γάλα.

Ο θηλασμός προσφέρει πολλά οφέλη για εσάς και το μωρό σας. Βοηθά το μωρό σας να εξελιχθεί σε ένα δυνατό και υγιές παιδί αλλά και στην δική σας υγεία.
Καλό θα είναι λοιπόν οι γυναίκες που δεν έχουν προβλήματα υγείας να προσπαθούν να δώσουν μητρικό γάλα στα μωρά τους  τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες.

Υπάρχουν βέβαια ορισμένες περιπτώσεις, που είναι καλύτερα να μην θηλάζουν. Αν πχ μια μητέρα έχει τον ιό HIV ή φυματίωση, δεν θα πρέπει να θηλάζει, επειδή θα μπορούσε να μεταφέρει τη μόλυνση στο μωρό της. Επίσης ορισμένα φάρμακα, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μπορούν να περάσουν μέσα από το μητρικό γάλα και να προκαλέσουν βλάβη στο μωρό σας.

Η τελική απόφαση αφορά αποκλειστικά την μητέρα και πρέπει να είναι αποκλειστικά δική της επιλογή αν θα θηλάσει ή όχι το μωρό της.