Σχολική Ηλικία: 6-11 ετών

Σχολική Ηλικία: 6-11 ετών

“Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας είναι πολύ πιο ανεξάρτητα και λιγότερο συγκεντρωμένα απ’ ό, τι όταν ήταν παιδιά προσχολικής ηλικίας.”

Η συμπεριφορά τους και το ύφος της επικοινωνίας τους φαίνεται να αλλάζει εν μία νυκτί. Θα υπάρξει πάντα η στιγμή που θα σκεφτείτε οτι δεν αναγνωρίζετε αυτό το παιδί και τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι μεγαλώνει και αλλάζει.

Πώς επικοινωνούν τα παιδιά της Σχολικής Ηλικίας 6-11 ετών

Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας αρχίζουν να βλέπουν τον κόσμο με πολύπλοκους τρόπους. Σε αυτό το στάδιο, σκέφτονται πιο λογικά για τον κόσμο, ενώ τον βλέπουν ακόμα υποκειμενικά. Αρχίζουν να ρωτούν τις αιτίες που συμβαίνει κάτι κάνοντας πιο συγκεκριμένες και πιο προκλητικές ερωτήσεις.
Μεταξύ των ηλικιών 6 και 11, τα παιδιά γίνονται εύστοχα. Ξέρουν εκ των προτέρων τι θέλουν και συχνά έχουν σχέδιο για το πώς θα το πάρουν. Επειδή το ύφος της επικοινωνίας τους είναι παρορμητικό και οδηγείται από τις επιθυμίες τους, μπορεί να καλύψει το πόσο τρυφερά και σοφά είναι μέσα τους.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας εναλλάξ αισθάνονται ότι εξαρτώνται, ότι αντιδρούν  ή ακόμη και ότι επαναστατούν απέναντι στους γονείς τους.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι αρκετά αγωνιώδη για τους γονείς και πολλές φορές για γερά νεύρα. Μπορούν να είναι ήρεμα  για αρκετές μέρες και στη συνέχεια να έχουν ξαφνικά ξεσπάσματα.

Νιώθουν προσβεβλημένα αν οι γονείς τους τα μεταχειρίζονται σαν μωρά, παρόλο που άλλες φορές θέλουν εκείνα να συμπεριφέρονται σαν μωρά.

Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας, ρωτούν, αμφιβάλλουν και επικρίνουν τους γονείς τους. Δεν θεωρούν  πλέον τη μαμά και τον μπαμπά ως μοναδικούς αρχηγούς. Αυτή η αμφισβήτηση είναι φυσιολογική, και  σημαίνει ότι γίνονται σκεπτόμενα άτομα με κριτική σκέψη. Ακόμα και αν φαίνεται ότι αποστασιοποιούνται ή και ότι απορρίπτουν τους ανθρώπους που αγαπούν περισσότερο.

Αρχίζουν να προσαρμόσουν νέες μορφές επικοινωνίας σύμφωνα με το περιβάλλον τους. Τα μικρότερα παιδιά συνήθως επικοινωνούν με ένα στυλ και δεν έχει σημασία πού βρίσκονται ή με ποιόν είναι. Όμως τα παιδιά της σχολικής ηλικίας επειδή περνούν περισσότερο χρόνο μακριά από το σπίτι συχνά αναπτύσσουν νέα πρότυπα ομιλίας με βάση τι κάνουν και τι λένε οι φίλοι τους ή τι ακούνε στην τηλεόραση.

Μεταξύ 6 και 11 ετών αρχίσουν να κρατούν τις σκέψεις τους για τον εαυτό τους. Δεν έχει σημασία πόσο θετική και καλή είναι η σχέση τους με τους γονείς τους, σε αυτή την ηλικία μπορεί να αρχίσουν να τους αποκλείουν μιας και η ζωή έξω από το σπίτι αρχίζει να ανταγωνίζεται την ζωή μέσα σε αυτό.

Τέλος τα παιδιά της σχολικής ηλικίας αναπτύσσουν μια πιο εκλεπτυσμένη  αίσθηση του χιούμορ. Τους αρέσει να λένε αστεία, να κάνουν λογοπαίγνια και να παίζουν πιο προηγμένης τεχνολογίας παιχνίδια. Μπορούν να καταλάβουν πράγματα που βλέπουν οι μεγάλοι στα ΜΜΕ καθώς επίσης να αναλύσουν τους κανόνες και τις λειτουργίες των παιχνιδιών που παίζουν.